Yanlış Nefeslenme Hiperventilasyon

Yanlış Nefeslenme Hiperventilasyon

AŞAĞIDA YAZAN TÜM BİLGİLER BİR EĞİTMEN GÖZETIMINDE GERÇEKLESTIRILEBILIR. AKSİ TAKDİRDE HAYATİ SONUÇLARA SEBEP OLABİLİR.
ASLA YALNIZ ÖZELLİKLE SUDA DENENMEMELİDİR.
Hiperventilasyon, yani normalden çok hızlı veya çok derin nefes alıp vermektir. Ana tanımı bu olsa da aslında insanın normal nefes düzenini bozması olarak ta adlandırır. En önemli noktası nefesin verilen kısmının normalden daha uzun olmasıdır. Bu tabir göz önüne alındığında hızlı yapmak hiperventilasyon a daha çabuk sebep olurken yavaş bir sekilde uzun nefes vermekte hiperventilasyona sebep olur.
Hiçbir nefeslenme yöntemiyle, Vücudumuzda bulunan Hemoglobinlerin taşıma kapasitesini veya sayısını arttıramadığımız için, Hiperventilasyon da kanımızdaki oksijen seviyesini arttırmaz.
Vücut sinyallerimizin aktifleşmesinin, vücudumuzdaki oksijen azlığı ile hiçbir ilgisi yoktur. Vücut sinyallerimizi kanımızdaki yükselen karbondioksit aktif etmektedir. Kanımızdaki karbondioksit kısmi basıncı, belirli bir seviyenin üzerine çıkınca nefes alma durumu devreye girer.
Hiperventilasyonun vücut sinyallerimizi baskılamasının nedeni; kanımızdaki karbondioksiti olması gereken sınırdan çok fazla azalttığı ve bundan dolayı sualtında, üstünde veya karada nefes tutma sırasında oluşan karbondioksitin, bize sinyallerimizi hissettirecek seviyeye yükselmediği veya yükselmesi geciktirildiği için bu sinyalleri hissetmemizi bize geciktirmesi ya da hiç hissettirmediği için sığ su bayılmasının neredeyse tek nedenidir.
Hiperventilasyonun belirtileri şöyledir;
1- Dil, dudak çevresi, eklem, el, bilek ve ayaklarda; uyuşmalar ve Karıncalanmalar
2- Baş dönmesi ve göz kararmasıdır.
3- Ağızda metalik tat.
4-Hissizlik
Hiperventilasyon yapılırsa aşağıdakiler olur;
1- beyin damarların daralır,
2- kalp atış sayımız hızla artar,
3- Kandaki karbondioksit az olduğu için, Hemoglobin oksijen ihtiyacı olan bölgelere oksijeni bırakamaz.
Oksijene ihtiyacı olan yerler oksijensiz kalır
4- Vücudumuz; nefes al işaretini hiç vermeyeceği veya normalden çok geç vereceği için black out (Sığ Su Bayılması) oluşur.
Baktığımız zaman dalış sürenizi 5-10 saniye vücudunuzu kandırarak arttıran bu olay açık ve net ölümle dans etmektir.
Bir karar verilmeli vücudunuzu kandırarak mı ilerlemek istersiniz yoksa gerçekten dalış bilgilerini öğrenerek mi ilerlemek istersiniz?
Birinin sonu ne zaman olduğu belli olmayan ölüm , diğeri ise neşeli keyifli dalışlardır.
Bugün çok şanslısınızdır bayılma anına yaklaşmadan yüzeye çıkmışsınızdır fakat yarın ya da bir sonraki dalışımız da bu kadar şanslı olabileceğinizi kim garanti edebilir?
Senkop, dipte beklerken hiç hissetmeden de gelebilir fakat genellikle, çıkışa geçtiğimizde, basınç farkının en yüksek olduğu son 10 metrede meydana gelir. Ağızda Şnorkel olmamalı ve ağırlık ayarınız hatalı olmamalı.
Tüm bu nedenler ile;
Hiperventilasyon yapmayın, yaptırmayın yapanları uyarın.
Üzerimize düşen en büyük vazifedir.
Tüm bu bilgiler Deephumans serbest dalış okulunun eğitim bilgileridir. Kulaktan dolma bilgiler ya da edinmiş deneyimler değil 3 farklı uluslararası sistemin karma bilgileridir

No Comments

Leave a Reply

PADI Serbest Dalış