Dalış Ve Su Tüketiminin Önemi

Dalış Ve Su Tüketiminin Önemi

İnsan vücudu yaşamını devam ettirebilmesi için oksijen kadar suya da muhtaçtır. Bir insan hiçbir besin almaz ve bununla birlikte susuz kalırsa bu susuzluğa 3 gün dayanabilir. Su vücudumuzun %70 ini oluşturur. Özellikle beynimizin elektrolit yapısının iyi bir şekilde işleyişini sürdürebilmesi için suya ihtiyacı vardır.

Bedenimizin yüzde 70’ni kaplayan su vücut ısısını düzenliyor, eklemlerimizi ve organlarımızı koruyor ve oksijenin hücrelere ulaşmasını sağlıyor.

Vücutta %1’lik su kaybının yaklaşık %10’luk bir enerji kaybına neden olabileceği görülmüştür. Susuzluğun, enerji kaybına nasıl etki edebildiğini özellikle profesyonel sporculardan bilmekteyiz. Örneğin; uzun bir koşuda kaybedilen sıvının yerine konulmaması durumunda sporcu, performans kaybına uğrayabilmektedir. Daha ileri safhalarda bayılma dahi görülebilmektedir.

Dalış anında gerek elbise içerisinde olmamız gerekse hareket halinde vücut ısımızın sürekli artması ile insan vücudu sürekli terler. Fakat su içerisinde olan birey bu terlemeyi hissetmez. Bununla beraber vücudumuzda sıvı ve mineral kaybı yaşanır.

Özellikle yaz günlerinde kaybedilen fazla miktarda sıvı vücut direncimizin düşmesine, oksijenin hücrelere taşınamamasına, bayılmalara sebep olur.

Dalış aralarında düzenli olarak sıvı tüketmek bir dalgıç için hayati öneme sahiptir.

Vücudun susuz kalmasının belirtisi olarak kan akışının vücut yüzeyimize en yakın geçiş yaptığı yerler olan dudaklar ve göz altında morarma ve morluklar gözlenir. Bu gibi durumlar gözlendiğinde derhal aktivitenizi durdurun ve bol su tüketin.

Serbest dalış ve zıpkınla balık avı gibi performans gerektiren aktiviteler esnasında mutlaka bol su tüketin. Susuzluğun getirdiği enerji düşüklüğü ile bu eforlu aktiviteler birleştiğinde insan hayatı tehlikeye girebilir.

Oksijene ihtiyacının maksimum seviyelerde olduğu bu aktivitelerde kan akışının yoğunlaşması ile vücut içerisindeki sınırlı oksijen dokulara taşınamayacak ve hayati tehlike artacaktır.

Genel olarak dalış anında suyun faydalarını özetlersek;

  • Su nefes almak için gereklidir,
  • Tüm hücrelere besin ve oksijen taşır,
  • Vücut sıcaklığını düzenler,
  • Kanın hacmini dengeler,
  • Gıdayı enerjiye çevirmeye yardımcı olur,
  • Besinlerin sindirimine yardımcı olur,

Sağlığınız için günlük hayatta ve dalış aktiviteleri esnasında vücudunuzu susuz bırakmayınız.

Sağlıklı ve güvenli dalışlar dileriz.

İnsan Vücudundaki Büyük Mucize-Memeli Dalış Refleksi!HEPİMİZİN HAYALİ OLAN UZUN DALIŞ SÜRELERİNE ULAŞMANIN YOLLARI