HEPİMİZİN HAYALİ OLAN UZUN DALIŞ SÜRELERİNE ULAŞMANIN YOLLARI

HEPİMİZİN HAYALİ OLAN UZUN DALIŞ SÜRELERİNE ULAŞMANIN YOLLARI

Hepimizin hayali daha uzun dalış süreleri…

Düşünelim ilk dalışa başladığımız zamanları; 1 dakika gibi süreler için sevinip, şaşırıp, inanamazken geçen kısacık zaman sonrasında artık bu zamanlar bize yetmez olup daha uzun sürelerin peşinde koşmuşuzdur. 5 metre derinliğe dalış yapıp sevinç çığlıkları ile sudan çıkıp hemen devamında ya keşke 6 -7 metrelere dalış yapsaydım diye düşüncelere kapılan arkadaşlarımı görünce evet işte bu! Tutku bu!

İşte bizi maviye bağlayan şey de bu. Çünkü bitmez bir yoldayız. İlerleme sonsuz ve çetin… Çok çabalamak, emek vermek, başarısızlıklara takılmadan hedefe odaklanmayı gerektiren çetin bir yol Serbest dalış!

Aslında burada uzun dalış süreleri kelimesi biraz korkutucu gelebiliyor. Deephumans olarak ana felsefemiz herkesin hedefine, hayallerine, isteklerine saygılı olmaktır. 1.5 dakika gibi bir süreyi hayal eden kişide 6 dakikaları hayal eden kişide bizim için aynıdır. Tüm çabalara ve emeklere rağmen yapılabilen en iyi derece bizim için en uzun, en değerli süredir.

Nedir bu uzun dalış sürelerinin sırrı?

Keşke tek bir şey olsa da yapıp ulaşsak diye düşünsekte bu hayale ulaşmak için birçok parametrenin sağlanması gerekiyor. Şimdi bu kuralları açıklamaya tek tek başlayalım..

1)Doğru nefes alabilme becerisi; Doğru nefes alma becerisi sayesinde vücudumuza en maksimum havayı hapsederiz. Ortalama yetişkin bir bireyin akciğer kapasitesini 5.5-6 litre kabul edersek bu kapasiteyi doldurabilmenin en iyi yolu doğru nefes alma becerisi ile olur.

Diyafram nefeslenmesi ile insan vücudu sakinler, rahatlar ve gevşer. Bu haller vücudumuzu dalışa uygun hale getirir. Gevşemiş bir vücut daha az oksijen harcar ve var olan oksijeni en minimum şekilde kullanır.

Bu gevşemeden sonra alınacak büyük nefes depolarımızı tam doldurup yolda kalmamamızı sağlar.

2)Oksijenin verimli kullanılması; İnsan vücudu her şarta kendini hızlıca adapte edebilir ve yaşam fonksiyonlarını bu şartlara göre ayarlayabilme özelliğine sahiptir. Yüklü miktarda vücut içerisine alınan oksijen verimli bir şekilde kullanılırsa ancak dalış süreleri uzatılabilir. Bunun da en kolay yolu dalış becerilerimizi ve tekniklerimizi en iyi seviyeye getirmektir. Çünkü su içerisinde zorla uygulanan bir teknik oksijen tüketimimizi ciddi boyutta arttıracaktır bunun yanı sıra vücuda kattığı stres ve gerginlikte bu kullanımı ciddi destekleyecektir. Yapılması gereken en önemli şey teknik ve becerilerimizi en iyi, en rahat seviyeye taşımaktır.

3)Kan değerleri; Kan değerlerimiz vücudumuzdaki gazların taşınması için çok önemlidir. Vücudumuza alınan oksijenin ilgili yerlere taşınması ve kullanılabilmesi için kan değerlerinde çıkan şu sonuçlar çok önemlidir;

Hemoglobin, Ferritin, Demir, Demir bağlama kapasitesi, B12 vitamini, folik asit, magnezyum ve potasyum bu ana değerlerinizin normal değer aralıklarının neredeyse maksimum seviyesinde olması amaçlanır.

Eğer kan testi sonuçlarınız da bu değerlerde bir eksiklik var ise 10 litre akciğer kapasiteniz de olsa 10 litre havayı akciğerlerinize doldursanız yine de kullanamayacak ve dalış süreniz üzerine bir etki görmeyeceksiniz.

Bu nedenle neden istediğim gibi dalışlar yapamıyorum sorusunu cevaplarken ilk önce kan değerlerinizde bir eksiklik var mı kontrol ediniz.

4)Statik nefes tutma zamanı; Hareketli bir şekilde nefes tutma sürenizi arttırmak için öncelikle durağan yani statik nefes sürenizi arttırmanız gerektiği savunulan bir kuraldır. Birçok apneist bunun alışkanlığa göre şekilleneceğini savunsa da en iyi dalış sürelerini yapan atletlerin statik nefes sürelerinin de gayet iyi derecelerde olduğu gözlenmektedir.

Statik nefes süresini arttırmanın en güzel yolu evde yatar pozisyonda nefes tutma egzersizleri yapmaktır. Nefes tutma işlemi gerçekleştiği anda vücudumuzda oksijen seviyesi düşüp karbondioksit seviyesi yükselir. Belirli bir seviyeye gelen karbondioksit gazı vücut sinyallerimizi devreye geçirir ve nefes alma ihtiyacımız ortaya çıkar.

Dalgıcın esas baş etmesi gereken artan karbondioksit gazına olan dayanımdır.

Youtube kanalımızda bulunan co2 tabloları ile oluşturulmuş nefes tutma egzersizlerini inceleyebilirsiniz.

Bu dayanım sayesinde nefes tutma süresi gelişecek dalış zamanı artacaktır. Statik nefes tutma antrenmanları bu beceriyi geliştirecek en etkili ve kolay yolların başında gelir.

5)Dinamik nefes tutma antrenmanları; Dinamik yani hareketli bir şekilde nefes tutmaya başlarken elimizde olan en büyük kozlar; iyi bir kan testi sonuçları, doğru nefeslenme becerisi, rahatlamış ve suya uyum sağlamış bir vücut, gelişmiş bir memeli dalış refleksi, oldukça kuvvetli statik nefes tutma zamanıdır. Tüm bu beceri ve antrenmanlara uyum sağlamış vücut artık hareketli olarak nefes tutmaya hazırdır.

Doğru vücut pozisyonlarını uygulamak hareketli dalış süremize ciddi etki edecektir.

Tüm bu maddeleri düzenli olarak kontrol eden ve geliştiren dalgıç sürekli antrenman döngüsüne girdiğinde dalış zamanının git gide arttığını görecektir.

6)Süreklilik; Haftada 3 gün yapılan antrenman gelişiminizi ciddi olarak destekler. Havuz imkânı olanlar güvenli bir şekilde bir dalış arkadaşı ile birlikte havuzda, olmayanlar ise evde statik nefes antrenmanları yaparak dalış zamanına ciddi katkı yapabilir.

Tüm sorularınızı için konumuzun altına yorum yazabilir. Mail adresimize ya da sosyal medya hesaplarımıza mesaj atabilirsiniz.

Güvenli dalışlar dileriz….

6 Comments

  • Orhan Aydın on Ocak 8, 2019

    Mrb. Ben 50 yaşındayım ve 5-6 oldu zıpkınla balık avı yapıyorum. Daha 5.5 m.den aşağıya inemedim. Kulak eşitlememi bir türlü yapamadığımdan inemedim. Kulak eşitlemeyi yapabilsem belki 10 m.lere inebilirim ancak yinede inip çıkabilme imkanını yakalayabilirim diye düşünüyorum. 25 yıldan fazla oldu burundan ameliyat olalı bunun bir etkisi varmı bilmiyorum. Kurs ücretiniz nedir ayrıca bu yaşta 20 m.lere inebilirmiyim. Balıkesir/Burhaniye’deyim. Selamlar.

    • Deep Humans on Ocak 8, 2019

      Orhan bey merhabalar. Daha geçen haftalarda Balıkesir de bulunan şubemizde 62 yaşındaki öğrencimiz eğitimini güzel bir şekilde tamamladı. Başlangıç seviyesi eğitimimiz 750 tl , bir üst seviye eğitimimiz 1000 ti dir. Eğitiminizde tüm konuları en ince detayına kadar öğreneceğiniz için aklınıza takılan herhangi bir soru işareti kalmayacaktır. Geçirmiş olduğunuz ameliyat üzerinden baya bir zaman geçmiş bu yüzden bir sorun olacağını düşünmüyorum. Detaylı bilgi için okulumuza 0534 955 53 45 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz. İlginiz için teşekkür ederiz. Saygılar

      • Yakup mert on Ocak 10, 2019

        Merhabalar yaklaşık 2 yıldır zıpkınla balık avı yapıyorum kışın ara veriyorum kendi başıma öğrenmeye çalışıyorum yaklaşık 5 metrelerde avlanıyorum nefes sürem de çok kısa malesef eğitim de almak istiyorum fakat bazenn maddi durum bazen de zaman sorunum oluyor size sorum bana sadece ilk eğitimde kaç metre derinliklere indirirsiniz daha önce bir eğitmenle konuştuğumda en fazla 10 metreye indiririm dedi daha fazla inmek için ekstra kursa gelmemi söyledi buda ekstra zaman ve ekstra ücret benim amacım ise 30 metre görmek en azından işi öğrenmek bu hakkında bana dönüş yaparsanız sevinirim İstanbul da ikamet ediyorum telefon numaram 05437403939

        • Deep Humans on Ocak 13, 2019

          Yakup bey merhabalar, Eğer herhangi bir kulak eşitleme sorununuz yok ise doğru bir eğitim ile nefes probleminizi anında aşabiliriz. Eğitim sırasında sizinle geçireceğimiz zaman içerisinde derinlik ve nefes sürenizde gelişmeler mutlaka olacaktır fakat bunun için net rakamlar söylememiz sizi görmeden mümkün değil. Şunu söyleyebilirim bizim öğrencilerimizden eşitleme sorunu olmayan kişiler eğitimimiz sonrası 20 metreye rahat dalış yapıyorlar ve 15 metrelerde çok rahat ve güvenli dalışları gün boyu gerçekleştirebiliyorlar.

          Belirttiğiniz 30 metre bandı için evet 1 eğitim daha almanız gerekir. Fakat bunun için eğitim almadan sabırlı olarak 20 metre bandında kendinizi geliştirmenizi öneririm. Eğitim sonrası bu sporu en iyi şekilde öğreneceğinize ve gelişiminizin çok daha iyi seviyelere geleceğine eminim. Sizi en kısa sürede arayacağım. Samimi yorumunuz için teşekkür ederim.

  • Esat on Haziran 9, 2019

    Merhaba, istanbulda 50 yaşındayım, kendi çapımda zıpkınla dalış yapıyorum. İstanbulda şubeniz var mı?

    • Deep Humans on Eylül 5, 2019

      Merhabalar Esat bey. Maalesef İstanbul şubemiz bulunmamakta

Leave a Reply

Dalış Ve Su Tüketiminin ÖnemiSTRES VE VÜCUDUMUZA ETKİLERİ